Oportunitatea ratată de România: țara vecină care primește 3 miliarde de euro în investiții

de: Andrei Tilimpea
17 05. 2023

Proiectele vor impulsiona țara ca centru regional în tranziția la mobilitatea electrică.

Ungaria se așteaptă la 3 miliarde de euro în noi investiții chineze în sectorul auto, stimulând și mai mult națiunea central-europeană ca centru regional în tranziția la mobilitatea electrică, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto.

Proiectele nespecificate vor furniza fabrici ale producătorilor auto germani din Ungaria și vor veni peste o fabrică de baterii de 7,3 miliarde de euro pe care Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. a anunțat-o anul trecut în parteneriat cu Mercedes-Benz, a declarat Szijjarto.

Săptămâna trecută, producătorul chinez de baterii Eve Power a anunțat o investiție de 1,2 miliarde de dolari pentru a furniza baterii BMW în Ungaria.

„Vrem să dezvoltăm constant cooperarea dintre Uniunea Europeană și China”, a spus Szijjarto într-un videoclip pe Facebook între întâlnirile cu ministrul chinez de externe Qin Gang și președintele CATL Yuqun Zeng.

„Asta, evident, nu se poate întâmpla dacă UE pune companiile chineze pe o listă pentru sancțiuni sau controale la export”.

Ungaria merge pe drumul ei

Ungaria este considerată pe scară largă drept unul dintre cele mai pro-chineze guverne ale UE și a respins presiunea internațională de a reduce legăturile economice cu China. Și-a menținut participarea la Inițiativa Belt and Road, proiectul global de infrastructură al Chinei, precum și cu companii de telecomunicații precum Huawei Technologies.

Huawei va sponsoriza un program de burse la Universitatea de Servicii Publice din Budapesta, care pregătește studenții pentru cariere în guvern, a spus Szijjarto după întâlnirea cu oficialii companiei. Accentul se va pune pe cercetarea și inovarea 5G, a spus el.

Administrația premierului Viktor Orban a respins în mod constant presiunile SUA și UE de a întrerupe legăturile de telecomunicații din cauza temerilor că serviciile de securitate chineze ar putea monitoriza fluxul de informații, o acuzație respinsă în mod repetat de companii precum Huawei.

„Ne menținem poziția față de furnizorii globali de telecomunicații, și anume că nu excludem companiile de la concurență în funcție de țara lor de origine”, a spus Szijjarto.